í, la Directiva Marc de Residus de la Unió Europea té, dins els objectius marcats per l’any 2020, la fita de reciclar el 50% dels residus generats. Tots els estats de la Unió han de millorar les seues pràctiques i dur a terme els canvis necessaris per tal de complir amb l’objectiu. Però, el Parlament Europeu vol anar un poc més enllà. Els membres de la institució han aprovat quatre mesures que, combinades, donen un pas endavant considerable en la direcció de reciclar la majoria dels residus generats i caminar cap a una economia circular. L’horitzó marcat és l’any 2030.
Les mesures aprovades a Estrasburg abonen l’objectiu de reciclar el 70% dels residus residus domèstics i d’oficina. Ara per ara, els estats de la Unió reciclen una mitjana del 44% dels residus, però en proporcions molt diferents. Del 64% d’Alemanya al 10% d’Eslovàquia. Els parlamentaris també han aprovat un objectiu de reciclatge del 80% dels residus d’envasos, un de no vinculant de reduir a la meitat el malbaratament alimentari i un límit del 5% del conjunt pels residus que acaben a l’abocador. Sempre amb la data límit de l’any 2030.
En el fons de la qüestió, la meta de l’economia circular. Un model en què la majoria dels residus serien reutilitzats, reciclats o reprocessats com a matèries primeres secundàries, de manera que no caldria produir tant a partir de matèries primeres verges. El paquet de mesures aprovat pel Parlament, anomenat Residus: eficiència de recursos. Conjunt de l’economia circular, són formalment esmenes a directives europees que tenen relació amb els residus, però amb la intenció de fons de modificar un model de desenvolupament en crisi, car, poc eficient i que es basa en l’usar i llençar.
Els europarlamentaris defensors d’aquesta iniciativa també han mostrat la preocupació pels elevats nivells de plàstic que hi ha en el medi ambient. En aquest aspecte, es marquen pel 2030 l’objectiu de reciclatge del 60% dels residus d’envasos plàstics.