La consellera de medi ambient visita la nova seu del COR

E

l COR acaba de rebre la visita hui dijous de la Consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián Calvo. Una encontre molt especial en el qual ha pogut conèixer en primera persona els reptes de futur en què ja treballa aquesta institució.

La consellera ha estat rebuda pels membres de la Comissió de Govern i de la Comissió de Bioresidus. Una sessió breu en la qual ha intervingut el president del V5-COR, Roger Cerdà, que ha agraït la visita de la Consellera, necessària a l’hora de mostrar totes les línies de treball en què estem immersos. ‘En definitiva, tractem d’integrar la societat civil en l’assoliment dels objectius per al 2020 i 2030, garantint la separació en origen del 50% dels nostres residus i la reducció al mínim la quantitat de tones que acaba a l’abocador’.

La Consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián Calvo, acaba de visitar la nova seu del COR en un encontre on s’han donat a conèixer els reptes de futur del Consorci. L’han acompanyat els membres de la Comissió de Govern i de la Comissió de Bioresidus del COR.

Justament, aquesta integració de la societat civil ha estat molt valorada per Elena Cebrián, igual que la transparència que transmet la nova seu, reflex dels principis que persegueix el COR. La consellera ha aplaudit d’aquesta institució ‘la capacitat honesta i senzilla d’integrar a la ciutadania en les seues iniciatives, mentre es treballa en el canvi cultural’. A més, el fet de primar l’educació ambiental és un dels reptes en què treballa el Consorci de manera imminent en programes com ‘CompostaEscola‘ destinat a 171 centres escolars. En aquesta línia, la consellera ha destacat, “que no hi ha millor fem que el que no es fa’. una màxima que també comparteix el COR.

El vicepresident i al seu torn president de la Comissió de Bioresidus, Vicent Muñoz, ha afirmat que “l’elaboració de l’Estratègia de Biorresidus del COR ha estat transversal en aquest procés’. A escala rural suposa la posada en marxa de la primera fase del projecte de les Illes de compostatge. Amb aquesta iniciativa el COR pretén potenciar la recollida selectiva de la fracció orgànica, reduir la petjada de carboni i obtenir un compost de qualitat. Una iniciativa que forma part d’un projecte per a la construcció de 25 illes (16 el 2019) que seran finançades pel Ministeri per a la Transició Ecològica i la Diputació de València.

Els reptes de futur en què ja treballa el COR han estat desenvolupats pel gerent, Sergi Pérez, on el nou Pla Integral de Residus (PIR) marca el full de ruta. Mentrestant, el COR ja treballa en la reducció de generació de residus amb la millora de sistemes de recollida selectiva. De fet, 2000 persones ja són partícips en els programes de compostatge domèstic.

 

En acabar, tots junts s’han dirigit a l’Albereda Jaume I de Xàtiva, on la consellera ha tingut oportunitat de visitar un dels Ecomòbils.

Pérez també ha aprofitat per demanar a la Consellera l’aprovació del PIR, com el marc jurídic que permeta al COR l’adaptació amb totes les garanties. A més, també es necessita “el suport tècnic i econòmic, per impulsar agendes innovadores que ens posen en situació de complir el repte 2020 i per al qual el COR es prepara a consciència’, afirma Sergi Pérez. La trobada ha finalitzat amb la visita a l’Ecomòbil del COR instal·lat a l’Albereda Jaume I, el qual ha sorprès a la mateixa pel seu sistema de gestió residus / punts innovador. És, de fet, una de les apostes més fortes del COR, aconseguint el rècord d’activar 25 Ecoparcs fixos i 11 mòbils en només un any i mig.