El Consorci per a la Gestió de Residus (COR) ha organitzat les I Jornades de Formació Cap a un model descentralitzat en la gestió dels residus. Les Jornades, adreçades a responsables polítics, tècnics municipals i supramunicipals i societat civil, tindran lloc el 27 i 28 d’octubre a la Casa de la Cultura de Xàtiva. Durant el cap de setmana experts de primer nivell, valencians i d’altres territoris, presentaran a la capital de la Costera un conjunt de bones pràctiques en matèria de biorresidus.
El programa de les Jornades ofereix un ampli ventall d’experiències emmarcades en l’impuls del tractament dels biorresidus com a ferramenta de canvi cap a una economia circular. El tractament dels residus orgànics és, de fet, una de les prioritats en la gestió del COR. Un fet coherent amb la seua naturalesa, ja que es tracta d’una institució amb rostre preeminentment rural (el 86% dels municipis tenen menys de 5.000 habitants). En els pròxims mesos es pretén donar un impuls a la recollida selectiva de la fracció orgànica als 93 municipis que el componen, ideant sistemes de tractament diferenciats per a les àrees rurals i les grans ciutats.
El COR s’ha convertit en el consorci pioner a la Comunitat Valenciana en la implantació de sistemes de biorresidus. Algunes accions que ja s’han posat en marxa són:
– Promoció de programes pilot a municipis com Carrícola (Vall d’Albaida), Aiora (Vall d’Aiora-Cofrents) i la Font de la Figuera (la Costera).
– Projecte d’instal·lació d’una illa de compostatge comunitari integrada en l’entorn i sostenible, que començarà aplicant-se a quinze localitats.
– Pla PIMA amb el que la comarca de la Vall d’Aiora-Cofrents es convertirà en la primera amb un tractament integral de biorresidus.
La inscripció a les jornades, gratuïta i oberta a membres de l’administració pública, l’empresa privada, la societat civil i particulars, es pot formalitzar des de la pàgina web.