Decàleg per a aconseguir el residu zero

A Espanya existeixen nombroses associacions que busquen la implementació del reciclatge i la cerca de la reducció de residus. Un d’eixos exemples és la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable (Rezero), que va nàixer a l’any 2005 com a una entitat privada sense ànim de lucre impulsada per entitats ecologistes i cíviques del país, amb el recolzament i la participació de sectors diversos de la societat civil, les administracions i el món empresarial.

“Volem canviar el model de producció i consum cap al Residu Zero, impulsant accions polítiques transformadores de prevenció de residus treballant amb tots els agents socials i econòmics”, apunten des del lloc web de la organització.

Amb aquest objectiu, Rezero ha creat una sèrie d’innovadores campanyes, dissenyades per a millorar la prevenció de residus. Malgrat que moltes d’elles es realitzen a Catalunya, la Fundació ha creat un decàleg que tothom pot seguir des de casa, contribuint així a la eliminació de residus:

  1. Rebutja el que no necessites, com per exemple la publicitat impresa, palletes de begudes, monodosi d’envasos de menut format, embolcalls de regal…
  2. Minimitza els objectes a casa. Dona’ls a qui els necessite o porta’ls a un punt verd (roba, mobles, llibres…)
  3. Elimina allò que no és reciclable (contenidor gris): bastonets per a les orelles, fulles d’afaitar, tampons, bolquers…
  4. Elabora una dieta sense residus, mitjançant tapers o cantimplores, i rebutja el menjar precuinat envasat.
  5. Planifica la compra. Fes la llista, escull el dia i localitza els comerços que et puguen ajudar a adquirir allò que necessites.
  6. Compra a granel, portant-te els envasos reutilitzables de casa.
  7. Rebutja embolcalls de plàstic, bosses i embalatges innecessaris.
  8. Evita la toxicitat, com per exemple adquirint el detergent a granel.
  9. En la cuina aposta pels draps de roba, eliminant el paper de cuina, d’alumini o el film transparent.
  10. Aposta per productes reutilitzables i menys agressius per a la higiene, com sabons en pastilla o bolquers de tela. Rebutja la toxicitat dels cosmètics.

Aquest decàleg es centra dintre de la campanya de consum responsable, i la seua finalitat és difondre informació pràctica sobre l’estil de vida residu zero, capacitant al ciutadà en la reducció de residus i en la seua reutilització. En aquest projecte han col·laborat entre altres l’Agència de Residus, l’ajuntament de Barcelona, empreses com Valira o Ecoreciclat i la cooperativa Opcions.
Tota la informació la pots trobar a la seua pàgina web: http://estrategiaresiduzero.cat.

Tovalloletes humidesEl meu compte ambiental