La comissió de govern del Consorci de Residus V5 – COR va aprovar aquest dimecres la proposta de bonificacions sobre la taxa del servei de transferència, transport, valorització i eliminació de residus i dels ecoparcs. Finalment seran quasi 230.000 euros els que es destinaran a premiar a les unitats fiscals més responsables mediambientalment, i que afectaran directament a 11.330 rebuts dels veïns i les veïnes del COR, quedant 87.708,33 euros més per repartir entre els ciutadans i empreses més responsables.
Les bonificacions arribaran a tots els municipis del Consorci, que tenen reservada una bossa determinada pel nombre d’habitants a banda dels diners destinats a tota la xarxa consorciada. D’aquesta manera hi haurà un total de 5.665 bonificacions de quinze euros i altre número idèntic amb bonificacions de deu euros.
A més a més, els ciutadans inscrits en programes de compostatge domèstic –com ja passa a localitats com Aiora, Bocairent, la Font de la Figuera o Carrícola-, rebran una bonificació addicional de 12 euros. És a dir, un ciutadà inscrit en un programa de compostatge domèstic i altament responsable ambientalment per l’ús dels ecoparcs podrà beneficiar-se d’un descompte de fins a 27 euros en la taxa del COR.
Aquestes bonificacions establides tindran en compte tots els residus abocats des del passat 1 de gener fins al proper 30 d’abril als ecoparcs fixes i mòbils de la xarxa consorciada. Aquesta serà la data de tall per a aquest exercici, ja que el COR ha de lliurar a la Diputació de València el llistat d’unitats fiscals a ser bonificades. Això suposa que a partir de l’1 de maig, les accions es veuran repercutides de cara a les bonificacions de l’any 2019. El termini per tindre bonificacions en la taxa de 2018 acaba, per tant, el 30 d’abril.
Què es bonifica i com es comptabilitza?
Des de El Meu Compte Ambiental es premiaran especialment els residus més perillosos, com és el cas de les piles o les bateries domèstiques que es poden extreure, amb les que s’obtenen 60 punts per kilogram. Altres residus perillosos com olis de motor, envasos fitosanitaris, bombetes, aerosols, filtres d’automoció, draps contaminants o productes fotoquímics tindran una puntuació de 50 punts, el mateix que les pintures en el seu envàs, olis de cuina, radiografies, tòners i cartutxos de tinta o els residus de campanyes solidàries (taps, roba usada, joguets, ulleres…). Per contra, aquells residus que tenen ja estipulada una eixida natural amb contenidors habilitats com és el cas dels plàstics, el paper i cartró o el vidre, a penes donen puntuació (0,5 punts per cada kilogram). Els menuts electrodomèstics i l’electrònica (ordinadors, televisors, pantalles led, components informàtics…) atorguen 5 punts, mentre que els grans electrodomèstics i aparells d’aire acondicionat, o els pneumàtics fora d’ús deixen 2 punts.
També es bonificaran aquelles actituds ambientalment responsables de les diferents unitats fiscals, és a dir tant de famílies com d’empreses. Les visites a l’ecoparc tenen d’eixida una puntuació de 45 punts.
Hem complit amb la promesa d’establir un sistema de bonificacions per a les veïnes i els veïns del nostres Consorci, inspirat en la màxima de que qui més recicle pague menys al seu rebut”, ha explicat el president del Consorci de Residus, Roger Cerdà, qui ha recordat que les bonificacions aplegaran a tots els els municipis del COR, de forma proporcional. “Volem que els ciutadans més responsables siguen un exemple a seguir i tinguen la seua recompensa”.
Cerdà ha recordat que “la xarxa consorciada d’ecoparcs ja està al 100% del seu funcionament respecte als ecoparcs mòbils i es troba al 85% en quant als fixes, sent el Consorci que més instal·lacions té, arribant als 93 municipis de les nostres cinc comarques”.