Alcaldes i representants polítics de municipis vinculats al Consorci V4 Ribera-Valldigna van visitar el passat divendres les localitats d’Aiora i Carrícola amb l’objectiu d’aprendre de les experiències que el COR ja està duent a terme en matèria de biorresidus.
El Consorci V5 – COR està obrint una agenda innovadora en temes com el tractament de residus a escala mitjana i rural, i per això altres consorcis de la Comunitat Valenciana s’han començat a interessar en com s’estan portant.
En el cas d’Aiora en particular, són ja 190 famílies les que participen en el Projecte Pilot de Compostatge, on s’efectua una recollida porta a porta per controlar els possibles errors, i abans de l’estiu s’estendrà a la resta del municipi. Pel moment porten recollides unes 14 tones de residus, amb impropis inferiors a l’1%, gràcies a la col·laboració i a la implicació ciutadana. Per a això, l’ajuntament ofereix, amb l’ajuda del COR, kits de compostatge amb bosses compostables, per tal de facilitat la tasca.
També es va donar a conèixer el cas de Carrícola, on van ser rebuts per l’alcaldessa Susana Chàfer. El municipi de la Vall d’Albaida ha estat pioner en la Comunitat Valenciana en matèria de biorresidus, i de fet la seua experiència ha donat peu al disseny de les illes de compostatge que el COR va a implantar per a municipis menuts, emulant el sistema de Carrícola.
Van ser tema de conversa, a més, els Projectes Pilot d’altres municipis com Bocairent o la Font de la Figuera, on es promociona el compostatge domèstic i la bonificació a les famílies participants, així com la implantació del programa PIMA a la Vall d’Aiora-Cofrents, amb el que s’implementarà la recollida selectiva de tots els municipis de la comarca i el tractament dels seus biorresidus en una Planta, i del Pla de compostatge escolar que aplegarà a totes les escoles de primària, secundària i educació especial de les cinc comarques del COR.
Entre els convidats del Consorci V4 Ribera-Valldigna van estar l’alcalde de Guadassuar i president del Consorci Ribera-Valldigna, Salvador Montañana, així com representants dels ajuntaments de l’Alcúdia, Gavarda, la Barraca d’Aigües Vives, Cullera, Montserrat, Manuel i d’Alzira.
Per part del COR van estar presents el membre de la comissió de govern i alcalde d’Aiora, José Vicente Anaya, i el president de la comissió de biorresidus i alcalde de la Font de la Figuera, Vicent Muñoz, qui va fer un balanç de la visita.
Hem parlat de la especificitat que té el nostre consorci, amb 93 municipis ben diferents, i de com hem tractat de ser preventius en la generació de residus, instaurant plantejaments de gran èxit com els ecoparcs mòbils, la monitorització del reciclatge dels veïns i les veïnes i la posterior retribució en la seua taxa o els projectes pilot per a reduir les tones de residu orgànic. Això, junt amb la implementació de les illes de compostatge i de la pedagogia als centres educatius, contribuirà a que avancem i siguem molt més responsables dels nostres residus”, va apuntar.